در دنیای تمام متصل امروز، امنیت دیجیتال بسیار حائز اهمیت است، به خصوص برای دستگاههای اندروید که امروزه به یکی از پر استفادهترین دیوایسهای هوشمند تبدیل شده است. دستگاههای اندرویدی که ما از آنها برای انجام تقریباً همه کارها استفاده میکنیم، شامل اطلاعات حساس و مهم مانند عکسها، پیامها، اطلاعات بانکی و غیره است. از این رو، محافظت از دستگاه اندرویدی و اطلاعات آن در برابر خطر دزدیده شدن و سو استفاده به وسیله ویروسها، تهدیدات امنیتی و هک بسیار اهمیت دارد. یکی از ابزارهای مفید و کارآمد برای حفاظت از دستگاههای اندرویدی آنتیویروس میباشد. در این مقاله سعی شده تا ویژگی آنتیویروس اندروید و ضرورت استفاده از آن بیان و در آخر به معرفی بهترین آنتیویروسهای اندرویدی پرداخته شود.
آیا دستگاه اندرویدی ویروسی میشوند؟
دستگاههای اندروید به انواع مختلفی از بدافزارها حساس هستند. فیشینگ، باجافزار، تروجان، جاسوس افزارها و بسیاری دیگر از انواع تهدیدات وجود دارند که میتوانند دستگاههای اندروید را آلوده کنند. ویروس کامپیوتری برنامهای است که میتواند خود را تکثیر کنند و هکرهای اولیه از آنها برای پخش انواع نرمافزارهای مخرب یا بدافزارها بر روی رایانهها استفاده میکردند.“ویروس” به طور کلی به یک عبارت فراگیر برای تهدیدات سایبری تبدیل شده است. با این احتساب پاسخ به این سوال بله است. دستگاه های اندرویدی در معرض تهدیدات سایبری هستند.
انواع بدافزارهای اندروید
اگرچه انواع مختلفی از بدافزارها برای اندروید وجود دارند، اما در زیر پنج نوع مهم آنها آورده شده است:
- آگهیافزار (Adware): نرمافزار ناخواستهای است که طراحی شده تا تبلیغات را بر روی صفحه نمایش شما نمایش دهد. معمولاً از روشهای غیرقانونی خود را به عنوان یک نرمافزار معتبر درآورده یا با الحاق به برنامهای دیگر، شما را به نصب آن در رایانهتان، تبلت یا دستگاه تلفن همراه ترغیب میکند.
- جاسوسافزار(Spyware): بدافزاری است که به طور مخفیانه فعالیتهای شما را بدون اجازه نظارت میکند و اطلاعات را به نویسنده نرمافزار ارسال میکند.
- تروجان (Trojan): یا همان “اسبتروا”، یک روش حمله است. این بدافزار به شما به عنوان برنامهای مفید مانند یک برنامه یا پیوست معرفی میشود تا شما را به نصب آن ترغیب کند. حملات تروجان میتوانند بدافزاری را که به مهاجم دسترسی غیرمجاز برای جاسوسی و سرقت اطلاعات میدهد را مخفی کند.
- باجافزار (Ransomware): نوعی بدافزار است که فایلهای شما را رمزگذاری میکند، سپس شما را مجبور به پرداخت هزینه برای بازیابی فایلهایتان میکند. باجافزار به “سلاح منتخب مهاجمان” نیز معروف شده است، زیرا به راحتی در بازارهای جنایی آنلاین به دست میآید و مقابله با آن دشوار است و حتی حذف آن دردسر زیادی دارد. اغلب قربانیان گزینهای جز پرداخت ندارند.
- ویروس معدن کار (Malicious Crypto mining): این نوع بدافزار به طور فزایندهای نصب میشود، معمولاً توسط یک تروجان. این به شخص دیگری اجازه میدهد که از دستگاه شما برای استخراج ارز دیجیتال مانند بیتکوین استفاده کند. سپس مهاجمان سکههای جمعآوریشده را به حساب خود ارسال میکنند. به طور معمول، کریپتو جکینگ دستگاه شما را به منظور کسب درآمد از منابع محاسباتی آن مورد سو استفاده قرار میدهد.
آنتی ویروس اندروید چیست؟
آنتی ویروس اندروید یک نرمافزار امنیتی است که به محافظت از دستگاههای مبتنی بر سیستم عامل اندروید در برابر ویروسها، بدافزارها، برنامههای مخرب، و تهدیدات امنیتی دیگر کمک میکند. این نرمافزارها با اسکن و تشخیص ویروسها و برنامههای مخرب، بهروزرسانی سیستم، و مدیریت دسترسیها، از امنیت دستگاههای اندرویدی حفاظت میکنند.
آنتی ویروس اندروید وظیفه مهمی در حفظ امنیت دیجیتال دستگاههای موبایل و تبلت اندرویدی ایفا میکند. این نرمافزارها از روشهای مختلفی برای تشخیص و مهار تهدیدات امنیتی استفاده میکنند، از جمله تشخیص امضای ویروسها، اسکن فایلها و برنامهها، و مانیتورینگ فعالیتهای دستگاه.
از اهمیت استفاده از آنتی ویروس اندروید در این است که این نرمافزارها به شما اطمینان میدهند که اطلاعات حساس شما در معرض خطر نیستند و دستگاه شما در حالت بهینه و بدون ویروسها عمل میکند.
بهترین آنتیویروسهای اندروید
در راهنمای زیر بهترین آنتیویروسهای رایگان و پولی برای اندروید جمعآوری شده است. دادههای این مقاله بر اساس گزارش و بررسی سایت Tom’s Guide میباشد.
1) آنتی ویروس بیت دیفندر
بهترین برنامه آنتی ویروس اندروید به طور کلی
آنتیویروس اندروید بیت دیفندر دارای محافظت تقریباً بینقص در برابر بدافزارها، تأثیر بسیار کم بر عملکرد، ادغام با ساعتهای هوشمند اندروید، یک مسدود کننده تبلیغات قوی که با بیشتر مرورگرهای اندروید کار میکند.
همچنین دارای ابزارهای قوی حفاظت از حریم خصوصی است که شامل قفل برنامه، اسکنر وایفای، ویژگیهای ضدسرقت و اعلانهای نفوذ داده است. همچنین درای یک Scam Alert است که میتواند پیوندهای مخربی را که ممکن است در پیامهای متنی اساماس، برنامههای پیامرسان و نوتیفیکیشنها قرار بگیرد را علامت گذاری کند.
آنتیویروس اندروید بیت دیفندر دارای یک نسخه آزمایشی ۱۴ روزه است و برای استفاده دائمی از آن باید اکانت آن بصورت سالانه خریداری شود.
مشخصات
- قیمت سالانه: 15 دلار؛ نسخه رایگان از یک برنامه جداگانه وجود دارد.
- پشتیبانی از اندروید: 5.0 به بالا
- تبلیغات درون برنامه: ندارد
- قفل برنامه: دارد
- ضد سرقت: ندارد
مزایا
- محافظت برتر در برابر بدافزارها
- نسخه پرمیوم با قیمت مقرون به صرفه
- دارا بودن بسیاری از ویژگیهای تکنولوژیهای مفید و جدید
- استفاده کم از منابع سیستم
معیاب
- گران بودن ویژگی VPN نامحدود
2) آنتی ویروس نورتون
یک مرکز کامل برای امنیت دستگاههای اندرویدی
Norton Mobile Security، که به نام Norton 360 هم شناخته میشود، بهترین محافظت در برابر بدافزارها از بین همه برنامههای آنتیویروس اندرویدی که تست کردیم ارائه میدهد. متأسفانه دیگر امکانات ضدسرقت، پشتیبانگیری از مخاطبین و مسدودکننده پیوندهای مخرب Link Guard را ندارد.
ویژگی برجسته نورتون App Advisor است که برنامهها را برای مصرف داده سنگین و رفتار غیرمعمول در دستگاه اندرویدی بررسی میکند. همچنین برنامهها را در فروشگاه Google Play برای ریسکهای امنیتی و حریم خصوصی قبل از نصب آنها بررسی میکند.
این آنتیویروس نیز دارای نسخه آزمایشی ۱۴ روزه بود و باید نسخههای پولی آن خریداری شود.
مشخصات
- قیمت سالانه: 15 دلار، 50 دلار یا 105 دلار؛ نسخه رایگان وجود ندارد.
- پشتیبانی از اندروید: 8.0 به بالا
- تبلیغات درون برنامه: ندارد
- قفل برنامه: ندارد
- ضد سرقت: ندارد
مزایا
- تشخیص بدافزارها بدون نقص
- ویژگی App Advisor قوی
- طراحی ساده و قابل فهم
معیاب
- ویژگی ضد سرقت ندارد
- نسخه رایگان ندارد
3) آنتی ویروس Avast
یک برنامه آنتیویروس اندروید با تأثیر کم بر سیستم
آنتی ویروس اندرویدی Avast یکی از بهترین برنامه های آنتی ویروس اندروید با امکانات کامل است که همه چیز را از مشاور حفظ حریم خصوصی گرفته تا بهینه ساز سیستم و لیست سیاه قابل تنظیم را ارائه می دهد.
در حالی که محافظت از بدافزار در Avast خوب است، اما هنوز کامل نیست. برخی از عملکردهای ضد سرقت Avast برای به طور کلی کار نمی کند و ویژگی مسدود کردن تماس آن اصلاً کار نمی کند. و تبلیغات نسخه رایگان برای ارتقا آزاردهنده و مزاحم هستند.
مشخصات
- قیمت سالانه: رایگان؛ 20 دلار، 40 دلار
- پشتیبانی از اندروید: 6.0 به بالا
- تبلیغات درون برنامه: در نسخه رایگان
- قفل برنامه: در نسخه پریمیوم
- ضد سرقت: در نسخه پریمیوم
مزایا
- قیمت مناسب نسخه پرمیوم
- بسیاری از ویژگیها به صورت رایگان در دسترس است
معیاب
- ویژگیهای ضدسرقت قابل اعتماد نیست
- تبلیغات زیاد در نسخه رایگان
4) ضدویروس کسپرسکی
تشخیص بدافزار عالی با کمترین تأثیر سیستم
آنتی ویروس اندروید کسپرسکی، که همچنین به نام Kaspersky Antivirus for Android شناخته میشود، محافظت تقریباً کامل در برابر بدافزارها، تأثیر کم بر سیستم و یک مسدودکننده تماس است که به طور موثری کار میکند.
در نسخه رایگان تبلیغات وجود ندارد. کاربران رایگان فیلترینگ تماس، پشتیبانی از ساعتهای هوشمند (Wear OS) و مجموعهای قوی از ویژگیهای ضدسرقت را دریافت میکنند. اما در نسخه رایگان اسکن برنامهها به صورت دستی صورت میگیرد.
کاربران نسخههای پولی ویژگی اسکن خودکار برنامههای جدید، قفل برنامه و مسدودکردن وبسایتهای شناخته شده فیشینگ را دریافت میکنند.
از نقاط ضعف این برنامه عدم وجود اسکن شبکه وایفای و ابزارهای حریم خصوصی است.
اگر فقط به دنبال محافظت در برابر بدافزارها هستید، نسخه رایگان آنتیویروس کسپرسکی انتخاب خوبی است.
مشخصات
- قیمت سالانه: رایگان؛ 20 دلار
- پشتیبانی از اندروید: 5.0 به بالا
- تبلیغات درون برنامه: ندارد
- قفل برنامه: در نسخه پریمیوم
- ضد سرقت: دارد
مزایا
- محافظت قوی در برابر بدافزارها
- مسدودکننده تماس به خوبی کار میکند
- در نسخه رایگان تبلیغ وجود ندارد
معیاب
- کمبود ویژگیها به طور کلی
- در نسخه رایگان اسکن خودکار وجود ندارد
5) Lookout Security & Antivirus
یک برنامه آنتی ویروس اندروید با محافظت عالی از هویت
آنتی ویروس اندرویدی Lookout، که اکنون به نام Lookout Security and Antivirus یا Lookout Personal تغییر نام داده است، یکی از اولین برنامههای آنتیویروس اندروید بود و به مدت طولانی جزو بهترین آنتیویروسهای اندرویدی بوده است. سادگی استفاده از آن، رابط کاربری تمیز و عدم وجود تبلیغات از دلایل پر طرفدار بودن آن است.
اما هزینههای Lookout استفاده از آن به نسب بالا است. در نسخه رایگان نیز امکانات کمی دارد در نسخه رایگان آن تنها ویژگی اسکن برنامهها و ردیابی گوشی گم شده وجود دارد.
یکی از مشکلات اصلی این آنتیویروس این است که نتایجی از ارزیابی عملکرد آن بصورت رسمی وجود ندارد، بنابراین نمیتوان تاثیر گذاری آن را به درستی تخمین زد. همچنین دیگر ویژگی منفی آن استفاده زیاد از منابع سیستم است که باعث کند شدن محسوس دستگاه میشود.
مشخصات
- قیمت سالانه: رایگان؛ 30 دلار، 100 دلار
- پشتیبانی از اندروید: 5.0 به بالا
- تبلیغات درون برنامه: ندارد
- قفل برنامه: ندارد
- ضد سرقت: در نسخه پریمیوم
مزایا
- گزینه قوی محافظت از هویت
- رابط کاربری خوب
معیاب
- تعداد محدود ویژگیهای در نسخه رایگان
- گزارشی از عملکرد آن وجود ندارد
- سنگین و کند کردن دستگاه
6) آنتی ویروس موبایل مکافی
یک برنامه آنتیویروس اندروید زیبا و ساده
مکآفی همانند آوست، تعداد زیادی از ویژگیهای مفید را ارائه میدهد، اما نسخه رایگان آن نیز پر از تبلیغات و پیشنهادات ارتقاء میباشد. همچنین محافظت در برابر بدافزارها مناسب است، ولی عالی نیست.
چند سال پیش، McAfee Mobile Security بسیاری از ویژگیهای مفید آن را از جمله قفل برنامه، حالت مهمان، ضدسرقت، تقویت حافظه و پاککننده فضا حذف کرد.
در نسخه رایگان McAfee Mobile Security ویژگیهای مناسبی، مانند ردیابی مصرف داده هر برنامه و اسکن و امنیت وایفای وجود دارد.
در نسخه پرمیوم “استاندارد” آن ویژگی مناسب دیگری، از جمله اسکنر URL، پشتیبانی فنی 24/7 و عدم وجود تبلیغات با قیمت 30 دلار در سال که قیمتی گزاف است وجود دارد.
مشخصات
- قیمت سالانه: رایگان، 30 دلار، 80 دلار
- پشتیبانی از اندروید: 7.0 به بالا
- تبلیغات درون برنامه: در نسخه رایگان
- قفل برنامه: از دسترس خارج شده
- ضد سرقت: از دسترس خارج شده
مزایا
- ویژگیهای رایگان مناسب
معیاب
- تبلیغات زیاد در نسخه رایگان
- قیمت بالای نسخههای پرمیوم
- محافظت متوسط در برابر بدافزارها
7) Google Play Protect
این برنامه آنتی ویروس اندروید از قبل روی گوشی شما نصب شده است
Google Play Protect به صورت پیشفرض در هر دستگاه اندرویدی که Google Play را اجرا میکند وجود دارد، و خوب بود اگر به خوبی کار میکرد. اما متأسفانه، در تشخیص ویروس و بدافزارها به هیچ عنوان کارآمد نمیباشد.
از ویژگیهای این آنتیویروس میتوان به عدم وجود تبلیغات و تأثیر آن بر عملکرد سیستم اشاره کرد. برخی از ویژگیهای دیگر به صورت پیشفرض در اندروید وجود دارند، از جمله پیدا کردن دستگاه و مرورگر ایمن Chrome، که با برنامههای دیگر آنتیویروس شخصسازی شده همخوانی دارد.
بهترین ویژگی Google Play Protect این است که گوگل میتواند از آن برای غیرفعال کردن اپلیکیشنهای خطرناک به صورت از راه دور استفاده کند. این مورد تا زمانی که شما از نرمافزار آنتیویروس شخصیسازی شده استفاده نمیکنید، ادامه دارد. ما توصیه میکنیم که Google Play Protect را غیرفعال نکنید.
اما به طور کلی، Google Play Protect بهترین حفاظت را در برابر اپلیکیشنهای مخرب و بدافزارها ارائه نمیدهد. و اگر نیاز به حفاظتی کامل دارید حتما باید در کنار آن از آنتیویروس مناسبی برای اندروید استفاده نمایید.
مشخصات
- قیمت سالانه: رایگان
- پشتیبانی از اندروید: 4.4 به بالا
- تبلیغات درون برنامه: ندارد
- قفل برنامه: دارد
- ضد سرقت: دارد
مزایا
- در اندروید به صورت پیشفرض وجود دارد
- سبک و تأثیر کم بر عملکرد سیستم
- ابزار ضدسرقت مناسب
معیاب
- محافظت ویروسی ناکارآمد
- تعداد محدودی از ویژگیها
جمعبندی
در بالا به دلایل استفاده از آنتیویروس اندروید و همچنین معرفی بهترین آنتیویروسهای اندروید در سال ۲۰۲۳ پرداخته شده است. مطمئن استفاده از یک آنتیویروس مناسب میتواند دستگاههای هوشمند را حدود بسیار زیادی از دسترسی مهاجمان دور نگهدارد. با استفاده از این راهنما میتوان با توجه به نیاز و بودجه خود یک آنتیویروس مناسب برای دستگاه اندرویدی خود انتخاب نمایید.
سوالات متداول
بله، نیاز به آنتی ویروس در اندروید وجود دارد. دستگاههای اندرویدی از اطلاعات حساسی مثل عکسها، پیامها و اطلاعات بانکی برخوردارند و در معرض ویروسها و تهدیدات امنیتی قرار میگیرند. آنتی ویروس میتواند به حفظ امنیت این دستگاهها کمک کند.
بله، برخی نرمافزارهای آنتی ویروس ممکن است بر عملکرد دستگاه تأثیر بگذارند. اما نرمافزارهای آنتی ویروس معتبر معمولاً بهینهسازی شدهاند تا به حداقل کاهش عملکرد دستگاه بیانجامد.
انتخاب بین نسخه رایگان و پرداختی به نیازها و ترجیحات شما بستگی دارد. نسخههای پرداختی ممکن است قابلیتهای بیشتری داشته باشند، اما نسخههای رایگان نیز میتوانند محافظت مناسبی را ارائه دهند.