برنامه مدیریت رمز عبور چیست؟ معرفی بهترین Password manager

در دنیای تماما متصل امروز، حفظ امنیت اطلاعات از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از عوامل اساسی در این حوزه، مدیریت صحیح و موثر رمز عبورها است.

امروزه رمز عبورها به یکی از مهمترین عوامل حفظ امنیت تبدیل شده‌اند. استفاده از رمزهای قوی و مناسب توانایی ما را در برابر تهدیدات سایبری افزایش می‌دهد. اما مشکلی که تمامی افراد با آن مواجه اند این است که، چگونه می‌توان رمزهایی قوی ایجاد کرده و آنها را به بهترین نحو مدیریت کنیم؟

این مقاله به شما راهکارها و بهترین روش‌ها و ابزارها را برای مدیریت رمز عبورها معرفی می‌کند تا بتوانید از طریق این ابزارهای قدرتمند، امنیت اطلاعات و رمزهای عبور خود را به حداکثر برسانید.

برنامه مدیریت رمز عبور

برنامه مدیریت رمز عبور یا Password Manager یک نرم‌افزار است که امکان ایجاد، ذخیره، و مدیریت رمزهای عبور را فراهم می‌کند. این برنامه‌ به کاربران کمک می‌کنند تا رمزهای عبورشان را به صورت امن ذخیره و مدیریت کنند. آنها معمولاً امکان ایجاد و نگهداری رمزهای پیچیده، امن و منحصر به فرد را فراهم می‌کنند و همچنین به کاربران اجازه می‌دهند از یک رمز عبور اصلی برای دسترسی به همه رمزهای خود استفاده کنند.

این برنامه‌ها عموماً دارای ویژگی‌هایی همچون رمزنگاری قوی و قابلیت همگام سازی با دستگاه‌های مختلف، و امکان به‌روزرسانی رمزها به طور دوره‌ای هستند. همچنین، برخی از برنامه‌های مدیریت رمز عبور امکاناتی مانند مدیریت رمز عبور به صورت تیمی را فراهم می‌کنند.

برنامه مدیریت رمز عبور چگونه عمل می‌کند؟

یک برنامه مدیریت رمز عبور یک برنامه شخص ثالث است که توانایی ایجاد و مدیریت رمز عبور را در دستگاه فراهم می‌کند. به جای یادآوری رمزهای خود یا استفاده از همان رمزها بر روی چندین سایت، که یک راهکار توصیه نشده به دلیل افزایش احتمال دسترسی غیرمجاز به حساب‌‌ها می‌باشد، برنامه مدیریت رمز عبور توانایی ذخیره‌سازی تعداد بیشماری رمز عبور را فراهم می‌کند.

زمانی که برای ورود به یک وب‌سایت جدید ثبت‌نام می‌کنید، یا با اطلاعات قبلی وارد یک سایت می‌شوید، برنامه مدیریت رمز عبور اطلاعات ورود را ذخیره می‌کند. زمانی که بار دیگر به سایت مراجعه می‌کنید، برنامه می‌تواند به طور خودکار اطلاعات ورود را پر کند.

همچنین اگر نرم‌افزار از قابلیت ذخیره‌سازی و همگام‌سازی ابری برخوردار باشد و دارای نسخه‌هایی برای سیستم‌عامل‌های مختلف باشد. با نصب نرم‌افزار بر روی هر دستگاهی می‌توان به رمزعبورهای ذخیره شده دسترسی داشت.

عملکرد برنامه رمز عبور

انواع برنامه مدیریت رمز عبور

برنامه‌های مدیریت رمز عبور در اشکال و اندازه‌های مختلف ارائه می‌شوند تا به بهترین نحو نیازهای فردی و سازمانی را برآورده کنند. چهار نوع متداول عبارتند از: مرورگر، محلی، ابری و ورود به سیستم واحد  (SSO).

مرورگر

این نوع متداول‌ترین  نوع برنامه مدیریت رمز عبور می‌باشد، که در اکثر مرورگرها وجود دارد. همچنین بعضی از مرورگرها مانند کروم با استفاده از اکانت گوگل می‌تواند رمزهای عبور را در چندین دستگاه ذخیره و همگام‌سازی کند.

محلی

یکی از قدیمی ترین و محبوب ترین انواع برنامه مدیریت رمز عبور است. این نوع برنامه، رمزهای عبور را مستقیماً روی دستگاه رمزگذاری و ذخیره می‌کند و احتمال نقض را محدود می کند. این نوع از برنامه‌ها فقط بر روی یک دستگاه قابل استفاده می‌شود و امکان دسترسی به رمزعبور در دستگاه دیگری فراهم نیست.

ابری

این نوع از برنامه‌ها معمولا دارای نسخه‌هایی برای سیستم‌عامل‌های مختلف می‌باشند. برنامه مدیریت رمز عبور مبتی بر ابری توانایی ذخیره‌سازی رمزهای عبور در فضای ابری را فراهم می‌کند و امکان دسترسی به رمزعبور را در هر دستگاهی میسر می‌کند. امروزه با توجه به تنوع دستگاه‌های مورد استفاده کابران مورد استفاده‌ و کارآمدترین نوع برنامه مدیریت رمز عبور، نوع ابری آن می‌باشد.

SSO

مدیریت رمز عبور مبتنی بر SSO در محیط‌های سازمانی رایج هستند. با استفاده از این ابزار می‌توان به همه وب سایت‌ها و حساب های مورد نیاز با استفاده از SSO به جای نام کاربری و رمز عبور مختلف برای سرویس های مختلف دسترسی داشت. در حالی که تنوع به طور کلی برای امنیت توصیه می شود، محصولات SSO عموما رمزهای عبور را در تمام پلتفرم های مرتبط، مانند انواع سایت‌های کاری که به صورت داخلی میزبانی می شوند، یکپارچه می کنند.

مزایای برنامه مدیریت رمز عبور

بزرگ‌ترین مزیت برای کاربران فردی و تجاری مدیر رمز عبور، بهبود ایمنی آنلاین است که با حذف نیاز به یادآوری رمزهای پیچیده بر روی بی‌شمار سایت صورت می‌گیرد. اما مزایای اضافی دیگری نیز برای استفاده از یک برنامه مدیریت رمز عبور وجود دارد، از جمله:

تولید خودکار رمزهای امن

با افزایش ریسک جرم‌های سایبری، اطمینان از امنیت رمزها اهمیت بیشتری پیدا کرده است. با این حال، ایجاد رمزهای متمایز و قابل یادآوری که شامل حروف بزرگ، حروف کوچک، کاراکترهای ویژه و اعداد باشند، کاری آسان نیست.

یک مدیر رمز عبور می‌تواند هنگام ثبت‌نام در یک سایت یا سرویس جدید، رمز عبور تصادفی را پیشنهاد دهد که الزامات خاص پلتفرم را برآورده کند. این رمز عبور در برنامه ذخیره می‌شود و بعدا براحتی در دسترس قرار می‌گیرد.

هشدار فیشینگ

سایت‌های فیشینگ یا سایت‌های تقلبی که به عنوان سایت‌های معتبر ظاهر می‌شوند تا اطلاعات را به سرقت ببرند، در وب رایج هستند. افرادی که به سایت‌های فیشینگ وارد می‌شوند ممکن است با قرار دادند اطلاعات شخصی و مالی خود باعث نشت داده و خسارت مالی شوند.

برنامه مدیریت رمز عبور می‌توانند خطرات حملات فیشینگ را کاهش دهند. زیرا داده‌های مرتبط با آنها، وابسته به سایت اصلی است، و زمانی که کاربر به یک سایت غیرقانونی و جعلی مراجعه کند، نام کاربری و رمزعبور به صورت خودکار پر نشده و این می‌تواند کاربر را از وارد کردن نام کاربری و رمز عبور به یک سایت فیشینگ منع کند.

یادآوری رمز‌های عبور

یک برنامه مدیریت رمز عبور می‌تواند سختی با خاطر سپردن و یادداشت کردن نام کاربری و رمزعبورها را کاهش دهد.

زمانی که به سایت‌ها یا برنامه‌های ذخیره شده در مدیر رمز عبور خود مراجعه می‌کنید، اطلاعات رمز عبور می‌تواند به صورت خودکار پر شود. این باعث می‌شود که ورود به هر اکانتی بدون یادآوری رمزعبور و تایپ آن‌ به راحتی انجام گیرد.

همگام‌سازی رمز بین چندین دستگاه

امروزه بسیاری از افراد دارای چندین دستگاه هوشمند برای امور کاری و روزمره خود هستند. بسیاری برنامه‌های مدیریت رمز عبور قابلیت نصب بر روی دستگاه‌‌ها با سیستم‌عامل‌های مختلف را دارند. و همچنین توانایی همگام‌سازی رمزهای عبور را بر روی دستگاه‌های مختلف دارند.

مزایای برنامه مدیریت رمز عبور

معرفی بهترین برنامه‌های مدیریت رمز عبور

برای کمک به شما برای انتخاب بهترین برنامه مدیریت رمز عبور، ما بر اساس سایت Tom’s Guide تعدادی از بهترین‌ نرم‌افزارهای Password Manager به همراه مزایا و معایب و همچنین پلتفرم‌ها یا مرورگرهایی که پشتیبانی می‌کنند را معرفی کرده‌ایم.

1) 1Password

بهترین برای کاربران مک، و دیگر پلتفرم‌ها

1Password دیگر فقط برای کاربران اپلی در درسترس نیست. نسخه ویندوز آن با نسخه مکش هماهنگ شده و حالا حتی نسخه‌ای برای لینوکس نیز دارد.

همچنین دارای افزونه‌های برای مرورگرهایBrave ، Chrome ،Edge ،Firefox و Safari است. این افزونه‌ها مستقیماً با مرورگرهای وب کار می‌کنند و همچنین ورود با اثر انگشت را پشتیبانی می‌کنند. افزونه Chrome، کاربران Chromebook را نیز به 1Password  می‌آورد و شما همچنین می‌توانید از طریق وب‌سایت شرکت به حساب 1Password  خود دسترسی پیدا کنید.

ویژگی برجسته 1Password، حالت مسافرتی است که اطلاعات حساس  را از دستگاه‌ها حذف می‌کند (بعداً می‌توان به آن‌ها دسترسی پیدا کرد)، به طوری که مأموران مرزی امکان دسترسی به آن‌ها را نداشته باشند. 1Password  همچنین توانایی فوق‌العاده پر کردن فرم‌ها و احراز هویت دو مرحله‌ای دارد.

مشخصات

  • پلتفرم‌ها: ویندوز، مک، iOS، اندروید، لینوکس، Chrome OS، Darwin، FreeBSD، OpenBSD
  • محدودیت‌های نسخه رایگان: دیگر نسخه رایگان وجود ندارد
  • احراز هویت دو مرحله‌ای: دارد
  • افزونه‌های مرورگر: Chrome، Firefox، Safari، Edge، Brave
  • پر کردن فرم: دارد
  • باز کردن با پین در اپلیکیشن موبایل: دارد
  • ورود با اثر انگشت: Face ID، Pixel Face Unlock، Touch ID در iOS و macOS، Windows Hello، بیشتر اسکنرهای اثر انگشت اندروید و لینوکس

مزایا

  • حالت مسافرتی
  • ابزارهای سازمانی قوی
  • Secret Key encryption

معیاب

  • برنامه موبایل امکانات محدودی دارد.
  • نسخه رایگان ندارد.

2) Dashlane

بهترین رابط کاربری در بین نرم‌افزارهای مدیریت رمز عبور

رابط کاربری این برنامه طراحی بسیار زیبا و جذابی دارد، آسان در استفاده و عالی در پر کردن اطلاعات شخصی شما در فرم‌های آنلاین است. یک اسکنر همچنین ایمیل‌های شما را بررسی می‌کند تا حساب‌های آنلاینی که ممکن است فراموش کرده‌اید را پیدا و ذخیر کند.

نقطه ضعف Dashlane هزینه بالای آن است. همچنین پلن رایگان Dashlane به یک دستگاه محدود شده است، اما به شما اجازه می‌دهد تعداد نامحدودی رمز عبور را ذخیره کنید.

مشخصات

  • پلتفرم‌ها: ویندوز، مک، iOS، اندروید، لینوکس، Chrome OS
  • محدودیت‌های نسخه رایگان: تنها بر روی یک دستگاه قابل استفاده؛ تعداد نامحدود رمز عبور
  • احراز هویت دو مرحله‌ای: دارد
  • افزونه‌های مرورگر: Chrome، Firefox، IE، Safari، Edge
  • پر کردن فرم: دارد
  • باز کردن با پین در اپلیکیشن موبایل: بله ورود با اثر انگشت: Face ID، Pixel Face Unlock، Touch ID در iOS و macOS، برخی اسکنرهای اثر انگشت اندروید و ویندوز

مزایا

  • رابط کاربری هوشمند در تمام پلتفرم‌ها
  • تغییر دهنده گروهی رمزعبورها

معیاب

  • برای یک برنامه مدیریت رمز عبور گران است

3) Keeper

یک مدیریت رمز عبور عالی با امنیت بالا

Keeper یک برنامه سریع و با امکانات کامل است، فایل‌ها و اسناد را از هر نوع ذخیره می‌کند و شاید بهترین امنیت را در بین مدیریت رمز عبور داشته باشد.

این یک رابط کاربری واحد و ساده، بدون توجه به پلتفرم مورد استفاده و 20 الگو برای پر کردن اسناد شخصی مانند گذرنامه و گواهینامه رانندگی ارائه می‌دهد. پلن رایگان Keeper تمامی امکانات را بجز همگام‌سازی بین دستگاه‌‌ها در اختیار شما قرار می‌دهد.

با ۲۵ دلار اضافی در سال، Keeper همچنین اینترنت را برای استفاده غیرمجاز از داده‌های شخصی کنترل می‌کند و ۱۰ گیگابایت فضای ذخیره‌سازی ابری امن در اختیارتان قرار می‌دهد، یا می‌توانید این خدمات را به‌صورت جداگانه با ۲۰ دلار و ۱۰ دلار در سال اضافه کنید. همچنین یک سرویس پیام رسانی امن رایگان ارائه می‌دهد.

مشخصات

  • پلتفرم‌ها: ویندوز، مک، iOS، اندروید، لینوکس، Chrome OS
  • محدودیت‌های نسخه رایگان: تنها بر روی یک دستگاه
  • احراز هویت دو مرحله‌ای: دارد
  • افزونه‌های مرورگر: Chrome، Firefox، IE، Safari، Edge، Opera
  • پر کردن فرم: دارد
  • باز کردن با پین در اپلیکیشن موبایل: ندارد
  • ورود با اثر انگشت: Face ID، Pixel Face Unlock، Touch ID در iOS و macOS، Windows Hello، بیشتر اسکنرهای اثر انگشت اندروید

مزایا

  • حالت آفلاین بدون نیاز به اینترنت
  • امنیت و احراز هویت بسیار قوی
  • اپلیکیشن‌ها، افزونه‌های مرورگر و رابط وب قوی

معیاب

  • برای استفاده از بایومتریک‌های دسکتاپ نیاز به اپلیکیشن مستقل است
  • وجود باگ استفاده از اپلیکیشن‌ها

4) Bitdefender Password Manager

یک Password Manager با امکاناتی زیاد و قیمتی مقرون به صرفه

این امکان در نسخه‌های خانگی موجود است.

برنامه مدریت‌ رمز عبور Bitdefender  یک برنامه با ارزش برای کسانی که به دنبال یک مدیر رمز عبور از یک شرکت معتبر با هزینه‌ای فقط ۲۰ دلار در سال می‌باشد.

بیت دیفندر با استفاده از SaferPass امکان استفاده و نصب آسان، بر روی ویندوز، مک، اندروید و iOS  دارد. همچنین بیت‌دیفندر افزونه‌هایی  را برای مرورگرها  Chrome، Edge، Firefox و Safari ارائه می‌دهد تا بتوانید از آن با مرورگر مورد نظر خود استفاده کنید.

هرچند مدیر رمز عبور Bitdefender فضای ذخیره سازی ابری اضافی مانند 1Password را ندارد، اما ویژگی یادداشت‌های امنی برای مقادیر کوچکی از داده‌های حساس که نیاز به مخفی کردن دارند طراحی شده است. یکی از ویژگی‌های جالب‌توجه جدید Bitdefender این است که دو روش متفاوت برای بازیابی حساب کاربری شما فراهم می‌کند این برای زمانی که رمز اصلی را از دست بدهید بسیار کارآمد است.

مشخصات

  • پلتفرم‌ها: ویندوز، مک، iOS، اندروید
  • محدودیت‌های نسخه رایگان: ندارد
  • احراز هویت دو مرحله‌ای: دارد
  • افزونه‌های مرورگر: Edge، Firefox، Chrome، Safari
  • پر کردن فرم: دارد
  • باز کردن با پین در اپلیکیشن موبایل: بله ورود با اثر انگشت: Face ID، Touch ID، Windows Hello

مزایا

  • رمزنگاری لایه‌ای
  • دو سطح بازیابی
  • ادغام عالی با سایر محصولات بیت دیفندر

معیاب

  • عدم وجود نسخه رایگان
  • عدم سازگاری با لینوکس

5) Bitwarden

بهترین برنامه مدیریت رمز عبور رایگان

Bitwarden که در سال 2016 راه‌اندازی شد، با قیمت‌های پایین، طراحی جذاب و نسخه رایگان با تمام امکانات در بین بهترین برنامه‌های مدیریت رمز عبور قرار گرفت. اکنون که LastPass سرویس رایگان خود را محدود کرده است، Bitwarden بهترین گزینه برای هر کسی است که می‌خواهد تمام ورودی‌های خود را بر روی تمام دستگاه‌هایش هماهنگ کند.

در عین حال، نسخه پرداختی 10 دلاری Bitwarden بیشتر ویژگی‌هایی که در LastPass، Keeper یا 1Password پیدا می‌کنید، دارد، اگرچه ممکن است کمی مغایرت در استفاده از آن وجود داشته باشد. پلن برای خانواده هم با هزینه 40 دلار در سال برای حداکثر شش نفر قابل استفاده است. 

ویژگی‌های کلیدی دیگر این برنامه مدیریت رمز عبور، سرویس اشتراک گذاری اطلاعات امن به نام Send، نسخه قابل حمل ویندوز که می‌توانید روی یک فلش درایو نصب کنید و افزونه‌های برای هشت مرورگر مختلف هستند. تنها معایب  Bitwarden، محدودیت‌های کمی در نسخه دسکتاپ و محدودیت ذخیره‌سازی اطلاعات کارت‌های اعتباری در اپلیکیشن موبایل است.

مشخصات

  • پلتفرم‌ها: ویندوز، مک، iOS، اندروید، لینوکس
  • محدودیت‌های نسخه رایگان: محدودیت‌ها در به اشتراک گذاری فایل و احراز هویت دو مرحله‌ای
  • احراز هویت دو مرحله‌ای: دارد
  • افزونه‌های مرورگر: Chrome، Safari، Firefox، Opera، Brave، Microsoft Edge، Vivaldi، Tor
  • پر کردن فرم: دارد
  • باز کردن با پین در اپلیکیشن موبایل: بله ورود با اثر انگشت: Face ID، Touch ID در iOS و macOS، اثر انگشت و باز کردن با چهره در اندروید، Windows Hello

مزایا

  • نسخه رایگان کاملاً نامحدود
  • قیمت ارزان برای نسخه پرمیوم
  • منبع باز و بسیار امن

معیاب

  • امکانات محدود

6) LastPass

با وجود مشکلات اخیر، هنوز یک برنامه مدیریت رمز عبور عالی است

LastPass با وجود مشکلات امنیتی اخیر، همچنان در لیست بهترین برنامه‌های مدیریت رمز عبور باقی مانده است. دلایل محبوبیت این برنامه آسانی استفاده، پشتیبانی از تمامی پلتفرم‌های اصلی و گستردگی امکانات آن است.

نسخه رایگان LastPass فقط بر روی کامپیوترهای شما یا موبایل هماهنگ می‌شود و توانانی همگام‌سازی بین دو مدل دستگاه را ندارد. 

نسخه پرداختی، هماهنگی نامحدود بین تمام دستگاه‌ها، پشتیبانی از کلیدهای فیزیکی، احراز هویت دو مرحله‌ای، 1 گیگابایت فضای فایل آنلاین، نظارت بر Dark web روی حساب‌های شما را اضافه می‌کند.

شما نیازی به نصب برنامه‌ای بر روی کامپیوترتان برای استفاده از LastPass ندارید. به جای آن، نرم‌افزار می‌تواند کاملاً در افزونه‌های مرورگر و رابط وب قرار بگیرد.

مشخصات

  • پلتفرم‌ها: ویندوز، مک، iOS، اندروید، لینوکس، Chrome OS
  • محدودیت‌های نسخه رایگان: هماهنگ‌سازی فقط بین دستگاه‌های هم‌نوع
  • احراز هویت دو مرحله‌ای: دارد
  • افزونه‌های مرورگر: Chrome، Firefox، Safari، Edge، Opera
  • پر کردن فرم: دارد
  • باز کردن با پین در اپلیکیشن موبایل: دارد
  • ورود با اثر انگشت: Face ID، Touch ID در iOS و macOS، اندروید و ویندوز

مزایا

  •  افزونه های مرورگر با امکانات کامل
  •  گزینه های گسترده احراز هویت دو عاملی
  • طراحی ساده 

معیاب

  • بسیاری از ویژگی‌های منحصر به فرد حذف شده‌اند
  • مشکلات امنیتی اخیر
برنامه Enpass

7) Enpass

اپلیکیشنی مالتی پلتفرم و ایده آل برای محافظت از رمزهای عبور

 Enpass نیز یکی از برنامه‌های محبوب در بین Password Manager هاست. این برنامه دارای نسخه‌هایی برای سیستم‌عامل‌های ویندوز، لینوکس، مک، اندروید و ios است.همچنین برای بسیاری از مرورگرهای معروف نیز افزونه ارائه داده است.

از قابلیت‌های جالب این برنامه، بررسی رمز عبورها و ارائه گزارشی در مورد، میزان ایمنی، تکراری و قدیمی بودن آن‌ها می‌باشد.

نسخه پایه این نرم‌افزار رایگان بوده که امکانات بسیار زیادی را به کاربران ارائه ‌می‌دهد و قابلیت همگام سازی بین دستکتاپ‌های مختلف را دارد. ولی برای اتصال دستگاه به گوشی همراه و استفاده از امکانات بیشتر باید از بین پلن‌های مختلف این برنامه یکی را خریداری نمایید.

مشخصات

  • پلتفرم‌ها:  ویندوز، مک، iOS، اندروید، لینوکس، Chrome OS
  • محدودیت‌های نسخه رایگان: هماهنگ‌سازی فقط بین دستگاه‌های هم‌نوع
  • احراز هویت دو مرحله‌ای: ندارد
  • افزونه‌های مرورگر: Chrome، Firefox، Safari، Edge، Opera
  • پر کردن فرم: دارد
  • باز کردن با پین در اپلیکیشن موبایل: دارد
  • ورود با اثر انگشت: Face ID، Touch ID در iOS و macOS، اندروید و ویندوز

مزایا

  • رابط کاربری جذاب
  • طیف خوبی از ویژگی ها
  • رایگان در دسکتاپ
  • قابلیت همگام‌سازی در پلتفرم‌های مختلف

معیاب

  • نسخه رایگان دارای گزینه های محدودی در تلفن همراه است.
  •  احراز هویت دو عاملی ندارد.

جمع‌بندی

در این مقاله به اهمیت برنامه‌های مدیریت رمز عبور، مزایا و معایب آن‌ها پرداخت شد. همچنین در انتها به معرفی و بررسی مختصری از بهترین برنامه‌های رمز عبور پرداخته شد. توجه داشته باشید که برای انتخاب یک برنامه مناسب، اولین نکته قابلیت امنیتی آن می‌باشد. همچنین توجه به همگام‌سازی آن بین دستگاه‌های مختلف و پشتیبانی از دستگاه‌های شما نکته مهم دیگر در انتخاب یک برنامه مدیریت رمز عبور است.

مقالات مرتبط: